dansen

Dansen vanuit je hart.

Dansen vanuit je hart is dansen van binnenuit. Vaak wordt dansen beoefend als een vorm waarbij je danspassen en bewegingen overneemt van je dansleraar/lerares. Dansexpressie en danstherapie zijn dansvormen waarbij veel aandacht is voor je eigen beleving en creativiteit in relatie tot het bewegen en dansen. Danservaring is niet nodig. De dansoefeningen zijn niet gericht op (dans)prestaties maar op je gevoel en je individuele bewegingsmogelijkheden.

Dansexpressie is een dansvorm waarbij je kunt uitdrukken wat je als danser beleeft. Al dansend/bewegend wordt je creativiteit aangesproken doordat je uitdrukking geeft aan jezelf, je gedachten (ideeën) en gevoelens. Dansexpressie kan hierdoor een bijdrage leveren aan je persoonlijke groei en bewustwording.

Danstherapie is een non-verbale therapievorm in groepsverband. Muziek, beweging en dansen worden gecombineerd als middel om je bij je gevoel te brengen, zodat je uitdrukking kunt geven aan jezelf. Je hoeft hierbij niet te praten, niet de taal maar je lichaam is het middel van expressie en communicatie.

Het doel van danstherapie is het bewust maken van je diepste verlangens en de positieve kracht in jezelf. Al heel jong leren we als kind om ons aan te passen (in meerdere of mindere mate) aan onze omgeving. In de kindertijd heeft dit een functie voor jezelf: Je voelt je meer geliefd/gewaardeerd door je ouders/familie/leraren/vriend(inn)en etc. als je je gedraagt zoals het van je verwacht wordt. Maar als volwassene kan dit gedrag je in de weg gaan zitten. Je dwaalt af van je persoonlijke gevoel en verliest steeds meer het contact met jezelf. Dit levert spanning op. Al je ervaringen en indrukken worden opgeslagen in je lichaam. Als je verdrietige of pijnlijke ervaringen hebt gehad die je nog niet verwerkt hebt, kunnen die blokkades vormen waardoor je niet voluit kunt leven of jezelf kunt zijn. Dit levert ook spanning op. Teveel spanning kan leiden tot psychische of lichamelijke klachten. Door de wisselwerking tussen beleving en beweging tijdens de danssessie wordt ook je innerlijk in beweging gezet. Het bevrijdt je van datgene wat in de weg staat om beter gebruik te kunnen maken van de positieve kracht in jezelf. Je gevoel gaat weer stromen. Dit heeft een positieve uitwerking op hoe je je voelt en hierdoor kun je beter in je vel komen te zitten. Danstherapie ondersteunt je persoonlijke groei en bewustwording doordat je je gedachten, gevoelens beter leert kennen en zielsverlangens diepgaander ervaart. Er ontstaat inzicht hoe ze je handelingen en leefpatronen beïnvloeden en er wordt gewerkt aan het beter afstemmen van denken, voelen en handelen op elkaar. De concentratie- en gevoelsoefeningen maken de weg naar je hart vrij en zijn gericht op je zuivere, positieve kern. Je kunt beter zien, voelen en beleven wie je werkelijk bent. Door hier steeds meer contact mee te maken verwerk je geleidelijk negatieve ervaringen en gevoelens en komt er steeds meer ruimte voor positieve gevoelens zoals rust, innerlijke kracht, vitaliteit en vreugde.

Methode Querido

Charlotte Querido (1927) is psychiater en danstherapeute. In 1967 ontwikkelde zij een danstherapiemethode die succesvol werkte in haar eigen praktijk. Daarna ontwikkelde zij het danstherapeutisch centrum te Apeldoorn waar ze mensen opleidde tot danstherapeut. Inmiddels wordt haar methode toegepast in binnen- en buitenland. In 1994 werd de opleiding overgenomen door de Hogeschool Enschede. Ik heb mijn opleiding onder haar leiding gevolgd aan het Conservatorium van de Hogeschool Enschede.

Wil je een keer ervaren wat dans/bewegingsexpressie of danstherapie voor je doet dan kun je je aanmelden voor een gratis en vrijblijvende proefles/danssessie.

Tarieven:

Dans/bewegingsexpressie: vanaf €6,- per groepsles, voor kinderen €4,- per groepsles, wekelijks 1 uur.

Danstherapie: vanaf €12,50 per (groeps)danssessie, wekelijks een danssessie van 2 uur.

Individuele sessie beweging/dans of een gesprek: half uur €25,-,  1 uur €45,-.

 

 

 

 

 

 

close
Facebook IconTwitter IconVind mij op LinkedIn